Ce sunt Serverele Cloud?

În general, serverele cloud lucrează în aceeași manieră ca și serverele fizice uzuale, însă funcțiile pe care acestea le oferă pot fi diferite. Atunci când optează pentru cloud hosting, clienții închiriază un server virtual și nu unul fizic. De cele mai multe ori costurile sunt la oră, în funcție de capacitatea necesară și folosită într-un anumit interval.

În mod tradițional, există două opțiuni pentru hosting: dedicat sau partajat.

Opțiunea partajată este mai ieftină deoarece serverul este partajat între mai mulți clienți ai providerului. Website-ul clientului este găzduit pe același server cu alte site-uri aparținând altor clienți. Această opțiune are dezavantajul că instalarea nu poate fi atât de flexibilă iar serverul nu va putea face față unui trafic greu.

Găzduirea dedicată este o formă avansată de hosting, în care clientul închiriază un server întreg, fără a-l împărți cu alți clienți (alte site-uri). În unele cazuri, pentru proiecte de anvergură, se închiriază chiar mai multe servere. Serverul dedicat permit un control total asupra hostingului. Dezavantajul apare însă prin faptul că este nevoie de o predicție cât mai exactă a capacității de procesare și a resurselor necesare, pentru a acoperi nivelurile de trafic așteptate. O capacitate subestimată duce la apariția blocajelor nedorite în perioadele de maxim trafic, pe când una supra estimată duce la costuri suplimentare care nu sunt necesare.

Prin cloud hosting clienții primesc cea mai bună opțiune în ambele sensuri. Resursele se pot diminua sau pot crește în funcție de necesități, făcând hostingul mult mai flexibil și în același timp mult mai eficient din punctul de vedere al costurilor. Atunci când sunt necesare resurse mai mari pentru funcționarea site-ului, capacitatea alocată de server poate crește automat pentru a acoperi cererea, fără a fi nevoie ca prețul pentru resurse mai mari să fie plătit în permanență. Este ca și factura pentru gaze naturale; folosești cât vrei, când vrei, apoi plătești exact pentru cât ai folosit, fără să fii nevoit să plătești mereu mult și să dormi cu geamul deschis.

În plus față de serverele dedicate, serverele cloud pot fi supravegheate de un hypervisor (virtual machine monitor). Rolul acestuia este de a controla capacitatea necesară fiecărui client și de a aloca în consecință resursele unuia sau mai multor servere pentru satisfacerea optimă a nevoilor de procesare atunci când este cazul. Atunci când traficul pentru un anumit site atinge niveluri înalte, acestuia i se vor aloca temporar resurse suplimentare, până în momentul când acestea nu-i mai sunt necesare. De asemenea, serverele cloud oferă și o redundanță mai mare. Dacă unul din servere cade, celelalte îi iau locul.

Pe scurt, beneficiile cloud hosting-ului sunt:

Flexibilitate și scalabilitate: atunci când este nevoie se accesează automat mai multe resurse;

Eficiența costurilor: clienții plătesc doar pentru resursele consumate;

Ușurința instalării: setup-ul inițial este foarte simplu și rapid;

Fiabilitate: dacă unul din servere are probleme, resursele vor fi alocate de alte servere iar clientul nu este deloc afectat.


Să vorbim despre Cloud Hosting

Să vorbim despre Cloud Hosting

Apărute ca o alternativă la hostingul clasic, serviciile în cloud oferă găzduire pentru pagini web pe servere virtuale care au la bază o rețea mare de servere fizice. Acestea sunt disponibile clienților ca un serviciu și nu ca un produs, devenind astfel comparabile cu utilitățile de tipul apă, gaz sau curent. În traducere liberă, clientul nu își cumpără efectiv „spațiu pe server”, ci se folosește de un serviciu, procentual în funcție de necesitățile siteului său. Desigur, clienții care aleg cloud vor plăti doar ce consumă.

Diferența față de sistemele clasice de hosting o reprezintă și faptul că paginile web sunt găzduite pe servere multiple. Dacă în cazul soluțiilor clasice, tot siteul era găzduit pe un singur server (fie el shared sau dedicat), rețeaua de servere din infrastructura cloud contribuie toate la găzduire fiecărei pagini. De multe ori, pagini diferite ale aceluiași website sunt găzduite în Data Centere diferite. Astfel, găzduire în cloud a devenit o extensie a ceea ce oamenii din industrie au numit cluster de servere„.

Exemplele practice de cloud hosting pot fi diferențiate prin categorizarea în IaaS (Infrastructură ca serviciu) și PaaS (Platformă ca serviciu). Când vorbim despre infrastructura ca serviciu, clientului îi este oferit mediul hardware virtualizat pe care el își poate instala produsele software după dorințele lui, înainte de a începe procesul de creare a aplicației web. În cazul platformei ca serviciu (PaaS), clientului îi este pusă la dispoziție și o suită de produse software, sub forma unei stive sau a unei piramide conținând sistemul de operare, platforma pentru baza de date, aplicația pentru serverul web și mediul de programare. Pe acest suport format din partea hardware și partea software, clientul își poate instala și dezvolta aplicația web în cele mai bune condiții. Gândiți-vă la afacerile cu o infrastructură IT foarte complexă și care au specialiști IT la dispoziție. Desigur, aceștia vor opta pentru un model customizabil de IaaS, dar alții poate vor opta pentru PaaS.

O dezvoltare a conceptului de găzduire cloud pentru clienții de tip enterprise sau a interprinderilor mari este așa-numitul VDC – Data Center Virtualizat. Așa cum vă puteți imagina, VDC se referă la o rețea virtualizată de servere în cloud care poate fi folosită pentru a găzdui toate operațiunile IT a unei companii, incluzând toate siteurile web.

Modele mai evidente de cloud hosting presupun folosirea modelelor de public cloud. Mai exact, presupun găzduirea pe servere virtuale care folosesc resursele din aceeași sursă ca și alte servere virtuale publice și care folosesc aceeași rețea de internet publică pentru a transmite date. Aceste cloud-uri publice includ câteva măsuri de securitate care vor face ca datele clienților să fie private și vor satisface necesitățile unui site web simplu și elementar. Dar atunci când securitatea și confidențialitatea datelor sunt preocupări mari pentru client, companiile mari se pot îndrepta spre găzduirea în servere cloud private, ca și o alternativă. Mai exact, servere cloud private care folosesc resurse restricționate (servere, rețele, etc), localizate în infrastructura furnizorului sau chiar a clientului.

O configurație tipică de tip cloud hosting oferă următoarele caracteristici și beneficii:

Fiabilitate : în loc să fie găzduit pe o instanță unică a unui server fizic, siteul dumneavoastră este găzduit pe o partiție virtuală dintr-o rețea extinsă de servere fizice, care are capacitatea de a cere și folosi resurse la cerere. În cazul în care un server devine indisponibil sau se defectează, în cloud, nivelul de resurse disponibile este diluat puțin, dar nu va avea niciun efect asupra disponibilității siteului. Acest lucru se întâmplă deoarece serverul virtual care vă este alocat va continua să ceară și să folosească resurse din rețeaua de servere rămasă. Unele platforme cloud pot continua să funcționeze chiar în cazul în care un Data Center devine indisponibil.

Securitate fizică: serverele fizice care stau la baza unui cloud sunt în continuare găzduite într-un Data Center și astfel beneficiază de măsurile de securitate ale acestor tipuri de facilități, pentru a preveni acțiunile atacatorilor

Scalabilitatea și flexibilitatea: resursele sunt disponibile în timp real, la cerere și fără a fi limitate la capacitatea unui singur server. Dacă siteul unui client cere resurse suplimentare de la platforma sa de hosting (din cauza unui vârf de trafic sau la implementarea unei noi funcționalități), acele resurse sunt alocate instant și fără a cauza întârzieri. Chiar dacă se utilizează un model de cloud privat, serviciul poate fi configurat în așa fel încât, la nevoie, în cazul unui consum ridicat de resurse, să utilizeze resursele unui cloud public.

Controlul costurilor: clientul plătește doar pentru resursele pe care le folosește. Punct. Resursele sunt disponibile în orice moment, la nevoie și nu există utilizări irosite ale acestora.

Echilibrarea rapidă a consumului: se face printr-un proces software și, drept urmare, consumul poate fi adaptat instant la orice situație neprevăzută