Ce inseamna „Error 403 – Forbidden”?

403 Forbidden – apare cand un utilizator efectueaza o solicitare valida dar serverul refuza servirea acestuia din cauza lipsei de permisiuni pentru accesarea resurselor solicitate.

Cateva motive des intalnite:

  • Fisierul .htaccess poate fi corupt
  • Multe plugin-uri de securitate pot bloca o adresa IP in cazul in care acestea considera intentii suspicioase asupra paginii
  • Permisiunile fisierelor sunt setate incorect
  • Documentul radacina pentru pagina accesata nu este setata corect

Este recomandat ca inainte de a efectua modificari sa creati un Backup complet cu ajutorul unui plugin sau manual din cPanel. La meniul File Manager puteti realiza o arhiva pentru fisiere cu selectarea tuturor fisierelor si apasarea butonului Compress.

 

 

Pentru baza de date puteti realiza la fel o arhiva la meniul phpMyAdmin selectand baza de date si dat click pe Export.

 

Deseori, eroarea 403 poate aparea din cauza unui plugin. Dezactivarea acestora poate ajuta la identificarea plugin-ului problema, activand unul cate unul pana reapare eroarea mentionata.

 

Repararea fisierului .htaccess poate fi o solutie. Accesand contul cPanel la meniul File Manager veti gasi fisierul respectiv in folderul public_html. In cazul in care nu este vizibil fisierul dati click pe Settings si bifati optiunea Show Hidden Files (dotfiles).

 

 

Descarcati fisierul .htaccess dupa care il stergeti din folderul public_html. Incercati accesarea paginii iar daca eroarea a disparut, inseamna ca fisierul .htaccess a fost corupt. Acesta se poate genera foarte simplu din panoul de administrare al paginii dvs la meniul Setari/ Legaturi permanente, unde dati click pe Salveaza modificarile. Prin acesti pasi WordPress va genera automat un fisier nou .htaccess .

 

Toate fisierele de pe site-ul dvs. au permisiuni de fisiere care controleaza cine poate accesa folderele si fisierele respective. Permisiunile incorecte pot cauza aparitia erorii 403 din cauza ca serverele vor crede ca nu aveti permisiunile necesare pentru a accesa continuturile solicitate. Aceste aspecte se pot verifica la fel in cPanel la meniul File Manager, selectand folderul sau fisierul dorit, dati click dreapta si selectati Change Permissions.

 

 

In cazul in care nu aveti cunostintele necesare pentru efectuarea verificarilor este recomandat sa cereti ajutorul unui pogramator sau expert. De obicei permisiunea pentru foldere ar trebui sa fie 755 iar pentru fisiere 644.

 

Stergeti memoria cache al browserului si modulele cookie, pentru a va asigura ca pagina accesata nu a fost stocata in memoria cache. Acesta se poate realiza cu apasarea butoanelor Ctrl+Shift+Delete in acelasi timp dupa care dati click pe Clear data.

 

Cu ajutorul unui instrument pentru verificarea disponibilitatii paginii puteti verifica daca aceasta este indisponibila doar pentru dumneavoastra sau si pentru altii. In cazul in care la altii este disponibila pagina, exista posibilitatea ca adresa IP al dvs. este inclusa intr-o lista neagra, situatie care poate produce eroarea 403 Forbidden.

Claudiu Cadar a scris 69 articole