Ce este Server Load ?

Cand developerii folosesc cuvantul “load” (incarcare) se refera la cantitatea de procese necesare pentru operarea sistemului de calculator. Cu cat creste cantitatea de procesare si stocarea datelor pe disc in server, incarcarea va creste asemanator.

Load average” este media de incarcare data la o anumita perioada de timp. Mediile de incarcare sunt prezentate a trei cifre, care indica incarcarea in urma cu 1 minut, cateva minute si in urma cu 15 minute respectiv.

(Exemplu: $ top – 13:40:40 up 38 days, 1:07, 1 user, load average: 0.25, 0.14, 0.14)

Cum sa intelegem acest “server load”?

O incarcare de valoarea “1” inseamna ca un singur procesor lucreaza la o capacitate maxima.

Daca sistemul dvs. are doua procesoare (CPU), valoarea “1” va demonstra ca sistemul utilizeaza doar o jumatate parte (50%) din capacitatea de procesare disponibila. Valoarea ideala de incarcare ar fi in jur de “0.7” sau mai putin (uite exemplul de mai sus).

Aceste date sunt actualizate automat la cateva secunde. Puteti sorta procesele dupa procesor (CPU) sau folosirea memoriei (Memory Usage) pentru a afla unde se consuma resursele serverului. Va amintim ca rularea comenzii “top” necesita utilizarea resurselor, din aceasta cauza incarcarea (load) poate fi afectata putin.
Pentru a va informa despre utilizarea resurselor din serverul vostru tastati comanda “top”.

 

 

Pentru a reduce incarcarea, recomandam urmatoarele: comprimarea CSS, comprimarea datelor, optimizarea imaginilor (de obicei imaginile folosesc peste 50% din bandwidth pe un site).

 

Claudiu Cadar a scris 65 articole