Hybrid Cloud

Ce este un Cloud Hibrid?

Ce este un Cloud Hibrid?

Un cloud hibrid este un serviciu cloud integrat care utilizează atât sisteme cloud privat cât și public pentru a efectua funcții distincte în cadrul aceleiași organizații.
În general toate serviciile de tip cloud trebuie să ofere un anumit nivel de eficiență ca răspuns la diferite grade de utilizare. Din acest punct de vedere soluțiile public cloud sunt susceptibile de a fi mai rentabile și mai scalabile decât cele private cloud. Prin urmare, o organizație poate maximiza eficiența prin utilizarea unor soluții integrate, public cloud pentru toate operațiunile curente, și să se bazeze pe soluții private cloud doar în cazurile în care este necesar un grad mai înalt de securitate.

Modelele cloud hibrid pot fi implementate prin mai multe căi:
–    Furnizori diferiți de servicii cloud se asociează și furnizează atât serviciile de tip cloud public cât și privat ca și un serviciu integrat
–    Furnizori individuali de servicii cloud oferă pachete complete hibrid cloud
–    Unele întreprinderi și organizații gestionează sisteme private cloud, dar contractează și un serviciu public cloud pe care ulterior îl integrează în infrastructura proprie

Câteva exemple practice de utilizare a modulelor de cloud hibrid:
1.    O firmă care deține un magazin online
Magazinul online propriu zis se găzduiește folosind un cloud privat – soluția cea mai sigură și scalabilă, dar broșurile și cataloagele de prezentare sunt găzduite într-un cloud public – soluția cea mai cost eficientă (în acest caz preocuparea principală o reprezintă costul, nu nivelul de securitate).
2.    Un serviciu de tip IaaS (Infrastructură ca și Serviciu) oferit unei firme din domeniul financiar
Private cloud pentru stocarea bazei de date client și public cloud pentru documentele utilizate în cadrul proiectelor de colaborare, documente care astfel pot fi accesate de către mai mulți utilizatori din orice locație convenabilă.

O configurație hibrid cloud de genul găzduirii hibrid poate oferi utilizatorilor săi următoarele beneficii:
–    Scalabilitate
În timp ce cloud-ul privat oferă un anumit nivel de scalabilitate în funcție de configurațiile sale (indiferent dacă sunt găzduite intern sau extern), serviciile public cloud vor oferii o scalabilitate mai puțin limitată deoarece în general dispun de resursele unei infrastructuri cloud mai mari. Prin mutarea unui număr cât mai mare de funcții curente mai puțin sensibile din punct de vedere al securității în cloud public se obțin beneficiile unui grad ridicat de scalabilitate concomitent cu reducerea cerințelor în ce privește cloud-ul privat.
–    Cost Eficiența
Conform aceluiaș principiu, soluțiile public cloud sunt susceptibile de a oferi economii mai semnificative în ce privește scalabilitatea (precum gestiunea centralizată), fiind mai eficiente din punct de vedere al costurilor decât soluțiile private cloud. Prin urmare, sistemele hibrid cloud permit utilizatorilor săi să beneficieze de aceste economii pentru toate funcțiile utilizate mai puțin sensibile, care nu necesită un grad înalt de securitate specific cloud-ului privat.
–    Securitate
Elementul private cloud al modelului cloud hibrid nu oferă doar nivelul de securitate dorit atunci când este necesar, ci poate satisfice de asemenea eventuale reglementări în ce privește manipularea și stocarea datelor în cazurile în care aceasta sunt aplicabile.
–    Flexibilitate
Disponibilitatea ambelor tipuri de resurse: securizate (private cloud) și scalabile consteficient (public cloud), poate oferii organizațiilor mai multe oportunități în ce privește explorarea unor noi căi de a obține venituri operaționale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.