Ce este stocarea in cloud si cat de sigur e?

Salvati documente, fotografii, videoclipuri , baze de date si alte fisiere pe hard disk-ul unui computer/dispozitiv local?

In ziua de azi, oamenii isi salveaza mai frecvent fisierele in cloud, spatiu de stocare care nu se afla pe computerele sau dispozitivele lor, ci pe servere gazduite de furnizori terti.

 

Aspectele pozitive ale stocarii datelor si fisierelor in cloud sunt multe:

-nu va veti aglomera computerul

-daca laptopul, tableta sau telefonul se blocheaza sau se distruge, veti avea in continuare acces la fisierele dvs.

-va lua mult timp sa folositi vreodata tot spatiul oferit de majoritatea furnizorilor de cloud.

 

S-ar putea sa aveti ingrijorari cu privire la cloud computing, inclusiv protectia datelor, amenintari la adresa securitatii si pierderea potentiala a datelor. S-ar putea sa va faceti griji ca toate acele videoclipuri, fotografii, rapoarte, documente si fisiere ar putea fi vulnerabile la incalcarea datelor si la hackeri care ar putea patrunde in serverele furnizorului dvs. de cloud.

Poate va faceti griji ca serverele furnizorului dvs. se vor prabusi, provocand disparitia tuturor acelor date.

Totusi, informatiile stocate in cloud sunt probabil mai sigure decat fisierele pe propriile dispozitive. De ce? Companiile cloud se bazeaza adesea pe masuri de securitate cibernetica mult mai robuste pentru a va proteja datele sensibile.

Ce este cloud-ul ?

Probabil ca l-ati folosit mai mult decat credeti. Ati scris vreodata un eseu pe care l-ati salvat in Google Docs? Ati vizionat vreodata un film pe Netflix, ati stocat imagini in Dropbox sau ati trimis mesaje de e-mail prin Yahoo Mail? Toate acestea sunt servicii in cloud.

Cloud se refera la orice tip de software sau serviciu care nu este localizat pe computerul sau dispozitivele dvs. personale, ci ruleaza pe internet. Fisierele pe care le salvati in serviciile cloud sunt stocate pe serverele unor parti terte.

 

Puteti accesa aceste fisiere ori de cate ori utilizati un dispozitiv conectat la internet. Daca ati salvat fotografii de la cea mai recenta calatorie, eventual ati salvati documente importante si sensibile, nu trebuie sa asteptati pana cand sunteti la laptop pentru a le accesa. Le puteti gasi conectandu-va la internet de pe orice computer sau dispozitiv de oriunde.

 

Cat de sigur este cloud-ul ?

Este firesc sa va intrebati daca datele dvs. sunt sigure atunci cand sunt stocate in infrastructura cloud. La urma urmei, fisierele si documentele dvs. sunt stocate pe servere care nu sunt sub controlul dvs. S-ar putea sa va intrebati cat de vulnerabile sunt aceste servere fata de atacurile cibernetice.

 

Datele pe care le salvati la furnizorii de servicii cloud pot fi mai sigure decat informatiile stocate pe hard diskul computerului. Amintiti-va , hackerii se pot infiltra pe hard disk-ul tau daca nu esti atent. Prin escrocherii de tip phishing, programe malware sau ransomware, acestia pot face lucruri precum inghetarea computerului pana cand le indepliniti cerintele sau sa pastrati informatiile sensibile pentru rascumparare.

 

Ce face stocarea in cloud atat de sigura? In primul rand, serverele sunt de obicei situate in depozite la care majoritatea lucratorilor nu au acces. In al doilea rand, fisierele stocate pe serverele cloud sunt criptate si securizate printr-un certificat SSL, atat in cazul aplicatiei web cat si in cazul aplicatiilor disponibile pe Windows, MacOS, iOS si Android, ceea ce face mult mai greu accesul criminalilor cibernetici.

Beneficiati de disaster recovery backup in cazul in care ati intampinat probleme. Local se face file versioning, adica se face backup local la versiuni anterioare ale fisierelor, in functie de modul in care e configurat.

Totodata aveti posibilitatea sa configurati Two Factor Authentication pentru accesarea mai sigura a fisierelor, cu userul dumneavoastra.

In cazul in care sunteti interesat de oferta noastra pentru un server in cloud, pentru stocarea datelor dumneavoastra, puteti consulta ofertele noastre la urmatoarea pagina:

https://www.clausweb.ro/gazduire-fisiere-cloud.php

 


Ce reprezint─â IaaS?

Infrastructura ca ╚Öi serviciu (IaaS) este unul dintre cele trei modele de servicii fundamentale de tip cloud computing, pe l├ónga Platforma ca ╚Öi Serviciu (PaaS) ╚Öi Software-ul ca ╚Öi serviciu (SaaS). Asemeni tuturor serviciilor cloud computing, ofer─â acces la resurse de calcul ├«ntr-un mediu virtualizat, „Cloud-ul”, printr-o conexiune public─â, de regul─â prin internet. ├Än cazul serviciilor IaaS, resursele de calcul furnizate sunt ├«n mod specific resursele hardware virtualizate, cu alte cuvinte, infrastructura. Ofertele de tip IaaS pot include facilit─â╚Ťi precum: spa╚Ťiu virtual pe server, conexiuni la re╚Ťea, l─â╚Ťime de band─â, adrese IP ╚Öi echilibrarea ├«nc─ârc─ârii. Din punct de vedere fizic bazinul de resurse hardware este accesat dintr-o multitudine de servere ╚Öi re╚Ťele distribuite de obicei ├«n numeroase centre de date, de a c─âror ├«ntre╚Ťinere este responsabil furnizorul de servicii IaaS. Clientului i se ofer─â acces la componente virtualizate cu scopul de a-╚Öi construi propriile platforme IT.
Ca ╚Öi ├«n cazul celorlalte dou─â forme de g─âzduire cloud, IaaS poate fi utilizat de c─âtre ├«ntreprinderile cliente pentru a crea solu╚Ťii IT u╚Öor scalabile ╚Öi cost eficiente, cheltuelile de gestionare a hardware-ului de baz─â fiind externalizate c─âtre furnizorul serviciului cloud. Astfel, ├«n cazul ├«n care opera╚Ťiunile unui client fluctueaz─â, sau urmeaz─â s─â se extind─â, acesta poate s─â ajusteze nivelul resurselor cloud accesate atunci c├ónd situa╚Ťia o impune, nefiind nevoie de achizi╚Ťii, instalare, sau integrare de componente hardware.
Câteva exemple despre modul în care serviciile IaaS pot fi utilizate de către întreprinderi:
–┬á┬á ┬áInfrastructura ├«ntreprinderii
Prin intermediul re╚Ťelelor interne, precum private cloud ╚Öi re╚Ťele virtuale locale, care utilizeaz─â resurse comune pentru a stoca date ╚Öi pentru a rula aplica╚Ťiile necesare pentru opera╚Ťiunile de zi cu zi. Intreprinderile ├«n curs de dezvoltare i╚Öi pot scala infrastructura ├«n conformitate cu cre╚Öterea lor, ├«n timp ce modulele private cloud (accesibile doar din interior) pot proteja spa╚Ťiul de stocare ╚Öi transferul datelor sensibile pe care unele ├«ntreprinderi sunt obligate s─â le gestioneze.

–┬á┬á ┬áG─âzduire Cloud
G─âzduirea site-urilor web pe servere virtuale av├ónd la baz─â resursele partajate ale unor servere fizice . Un site g─âzduit ├«n cloud poate beneficia, spre exemplu, de redundan╚Ťa furnizat─â de c─âtre o re╚Ťea vast─â de servere fizice ╚Öi, la cerere, de scalabilitate pentru a face fa╚Ť─â eventualelor suprasolicit─âri nea╚Öteptate ale website-lui.
–┬á┬á ┬áCentre Virtuale de Date (VDC)
O re╚Ťea virtualizat─â de servere virtuale interconectate care poate fi utilizat─â pentru a oferi capabilit─â╚Ťi ├«mbun─ât─â╚Ťite de g─âzduire cloud, infrastructur─â IT, sau pentru a integra toate aceste opera╚Ťiuni ├«n cadrul unei implement─âri private sau public cloud.
O ofertă tipică de infrastructură ca si serviciu (IaaS) poate furniza următoarele caracteristici și beneficii:
–┬á┬á ┬áScalabilitate
Resursa este disponibil─â a╚Öa cum, ╚Öi atunci c├ónd clientul are nevoie de ea, prin urmare, nu exist─â decalaje ├«n extinderea capacit─â╚Ťilor sau irosirea celor neutilizate
–┬á┬á ┬áNu sunt necesare investi╚Ťii ├«n hardware
Componentele hardware fizice care stau la baza serviciilor IaaS sunt configurate ╚Öi ├«ntre╚Ťinute de c─âtre furnizorul serviciilor cloud, clientul economis├ónd astfel timp ╚Öi resurse financiare importante.
–┬á┬á ┬áCosturi ├«n stil utilitar
Serviciul poate fi accesat la cerere, iar clientul plătește doar pentru resursa efectiv utilizată.
–┬á┬á ┬áIndependen╚Ťa fata de loca╚Ťie
Serviciul poate fi accesat ├«n general din orice loca╚Ťie, c├ót timp exist─â o conexiune la internet, iar protocolul de securitate al serviciului cloud ├«l permite.
–┬á┬á ┬áSecuritate fizic─â pentru loca╚Ťiile centrelor de date
Serviciile disponibile printr-un cloud public sau privat găzduit extern, de către furnizorul serviciilor cloud, beneficiază de securitatea fizică specifică serverelor găzduite într-un centru de date.
–┬á┬á ┬áNici o defec╚Ťiune
├Än cazul ├«n care, de exemplu, un server sau intrerup─âtor de re╚Ťea s-ar strica, serviciul ar fi neafectat, din cauza multitudinii de resurse hardware r─âmase ╚Öi a configura╚Ťiilor de redundan╚Ť─â. ├Än cazul multora dintre servicii, chiar dac─â un ├«ntreg centru de date se ├«ntrerupe, serviciul IaaS poate rula ├«n continuare cu succes.


SaaS

ce inseamna SaaS ?

SaaS, sau Software as a Service, descrie orice serviciu cloud unde clien╚Ťii pot accesa aplica╚Ťii din internet. Acestea sunt g─âzduite ├«n cloud ╚Öi pot fi utilizate ├«ntr-o gam─â larg─â de domenii, at├ót pentru utilizatori individuali c├ót ╚Öi pentru aria comercial─â. Exemple clare ale SaaS sunt Google, Twitter sau Facebook, unde clien╚Ťii acceseaz─â serviciile pe orice dispozitiv conectat la internet. Clien╚Ťii enterprise folosesc de asemenea aplica╚Ťii SaaS pentru multe activit─â╚Ťi, de la servicii de facturare, v├ónz─âri, planificare, comunica╚Ťii sau monitorizare.
SaaS reprezint─â de asemena Software la cerere, ├«n sensul c─â este utilizat doar atunci c├ónd este nevoie de el, ├«n contrast cu software-ul cump─ârat ╚Öi instalat pe computerele sau dispozitivele proprii. Licen╚Ťele de software limiteaz─â posibilitatea de utilizare a aplica╚Ťiilor cump─ârate, ├«n timp ce SaaS este mai mult ├«nchiriat dec├ót cump─ârat, utilizarea sa fiind posibil─â prin crearea unui cont, iar folosirea unui SaaS cu plat─â implic─â de cele mai multe ori o tax─â lunar─â. Aplica╚Ťiile SaaS folosesc componente din cloud, iar fi╚Öierele rezultate sunt de cele mai multe ori salvate tot ├«n cloud, cu posibilitatea de accesare de oriunde, ├«n orice moment.

Beneficiile utiliz─ârii unui software din cloud, at├ót pentru clien╚Ťi individuali c├ót ╚Öi pentru companii, sunt urm─âtoarele:
Nu este nevoie de costuri suplimentare cu hardware; puterea de procesare pentru aplica╚Ťii este asigurat─â de serverele pe care acestea ruleaz─â.
F─âr─â costuri de instalare ╚Öi configurare; aplica╚Ťiile sunt gata de utilizare pentru utilizatori.
Plata pentru ceea ce se utilizeaz─â; folose╚Öti o aplica╚Ťie doar atunci c├ónd ai nevoie de ea, subscrierea se poate opri oric├ónd.
Folosire dup─â necesit─â╚Ťi; dac─â un utilizator decide c─â are nevoie de mai mult storage sau servicii ├«n plus, poate opta oric├ónd pentru m─ârirea sau mic╚Öorarea gamei/m─ârimii de servicii utilizate.
Update-uri automate; atunci când este disponibilă o actualizare a soft-ului, aceasta se face automat pe server și este oferită utilizatorului, de cele mai multe ori fără costuri.
Utilizare pe mai multe dispozitive; fa╚Ť─â de un software cump─ârat, destinat unui singur tip de dispozitiv, soft-urile online pot fi accesate de pe orice device conectat la internet, fie c─â este laptop, PC, tablet─â sau telefon, asigur├ónd utilizatorului o mobilitate crescut─â.
Accesibil de oriunde; un soft online se poate accesa din orice loc cu acces la internet, utilizatorul nu este blocat din acest punct de vedere la loca╚Ťia unde a fost instalat un program.
Softurile de tip Office sunt un bun exemplu de utilizare a SaaS. Activit─â╚Ťi legate de contabilitate, facturare, v├ónz─âri sau planificare pot fi folosite ├«n ├«ntregime folosind un software ├«n cloud. Companiile pot folosi softuri integrate care le acoper─â toate nevoile de utilizare, sau pot folosi soft-uri separate pentru anumite activit─â╚Ťi. Aplica╚Ťiile pot fi ÔÇť├«nchiriateÔÇŁ online ╚Öi apoi folosite de la orice calculator al firmei cu ajutorul unui user ╚Öi a unei parole. Dac─â nevoile companiei se schimb─â ├«n timp, aceasta poate trece u╚Öor la utilizarea altor aplica╚Ťii, f─âr─â constr├óngerea unei investi╚Ťii ini╚Ťiale costisitoare. De asemenea o companie poate da acces la folosirea aplica╚Ťiilor din cloud oric─ârui angajat sau colaborator, din companie sau din afar─â.
Sumar:
–┬á┬á ┬áCu SaaS nu exist─â costuri de instalare ╚Öi configurare, a╚Öa cum apar cu software-ul cump─ârat;
–┬á┬á ┬áSaaS este scalabil ╚Öi upgradabil, se poate plia oric─âror cerin╚Ťe;
–┬á┬á ┬áAccesul este posibil pe orice dispozitive, oric├ónd ╚Öi oriunde


Cloud Privat

Ce este un Cloud Privat?

Ce este un Cloud Privat?
Cloud-ul privat este un model particular de cloud computing, care implic─â un mediu distinct ╚Öi securizat ├«n care doar clientul specificat poate opera. Asemeni altor modele cloud, solu╚Ťiile private cloud ofer─â putere de calcul ├«n cadrul unui mediu virtualizat av├ónd la baza utilizarea unui fond de resurse fizice. ├Än cazul modelului cloud privat, cloud-ul (fondul de resurse) este accesibil unei singure organiza╚Ťii, furniz├ónd acesteia un nivel de control┬á ╚Ösecuritate mai ridicat.

Mecanismele tehnice folosite pentru furnizarea serviciilor cloud, care pot fi considerate ca fiind servicii de tip cloud privat, pot varia considerabil, motiv pentru care este greu de definit ce constituie un cloud privat din punct de vedere tehnic. ├Än general aceste tipuri de servicii sunt clasificate ├«n func╚Ťie de caracteristicile pe care le ofer─â clien╚Ťilor s─âi.
Serviciile de tip private cloud ├«ngr─âdesc fondul de resurse prin crearea unei platforme distincte accesibile unei singure organiza╚Ťii / unui singur client, asigur├ónd astfel un nivel mai ridicat al securit─â╚Ťii.Pot fi definite ├«n contrast cu serviciile de tip public cloud care furnizeaz─â servicii virtualizate c─âtre mai mul╚Ťi clien╚Ťi care acceseaz─â aceea╚Öi baz─â de resurse, acelea╚Öi servere partajate prin re╚Ťele publice. Sde tip private cloud utilizeaz─âresurse dintr-un bazin distinct de resurse fizice, dar acestea pot fi g─âzduite pe plan intern sau extern ╚Öi pot fi accesate prin linii ├«nchiriate private sau conexiuni criptate securizate prin intermediul re╚Ťelelor publice.

Securitatea suplimentar─â oferit─â de modelul cloud cu resurse izolate este ideal pentru orice organiza╚Ťie, inclusiv pentru ├«ntreprinderile care necesit─â stocarea ╚Öi procesarea de date confiden╚Ťiale, repectiv efectuarea unor sarcini sensibile.
De exemplu, un serviciu cloud privat ar putea fi utilizat de către o societate din domeniul financiar, căruia îi sunt impuse anumite reglementări în ce privește stocarea și procesarea datelor pe plan intern, dar în acelaș timp dorește să beneficieze de unele dintre avantajele oferite de către sistemele cloud computing, cum ar fi alocarea resurselor la cerere, integrate in infrastructura proprie de afaceri.
Modelul cloud privat reprezint─â un model cloud mai apropiat sistemelor tradi╚Ťionale, al re╚Ťelelelor individuale cu acces local (LAN) utilizate ├«n trecut de c─âtre ├«ntreprinderi, dar ofer─â avantajele suplimentare ale virtualiz─ârii.

Prin urmare, caracteristicile și beneficiile oferite de sistemele private cloud sun următoarele:
–┬á┬á ┬áUn nivel mai ridicat de securitate ╚Öi confiden╚Ťialitate
Serviciile public cloud pot pune ├«n aplicare un anumit nivel de securitate, dar cele private cloud – folosind tehnici precum bazinele distincte de resurse cu acces restric╚Ťionat prin firewall, linii private inchiriate ╚Öi / sau g─âzduire intern─â – pot asigura un nivel mult mai ridicat de izolare ╚Öi securizare a opera╚Ťiunilor.
–┬á┬á ┬áMai mult control
Private cloud-ul, fiind accesibil unei singure organiza╚Ťii, ofer─â acesteia capacitatea de configurare ╚Öi gestionare a resurselor ├«n concordan╚Ťa cu nevoile sale pentru a ob╚Ťine o solu╚Ťie de re╚Ťea adaptat─â. Totu╚Öi, acest nivel de control elimin─â unele economii de sclabilitate generate ├«n sistemele public cloud prin gestionarea centralizat─â a hardware-ului.
–┬á┬á ┬áEficien╚Ť─â energetic─â si de cost
Implementarea unui model private cloud poate ├«mbun─ât─â╚Ťi alocarea resurselor ├«n cadrul unei organiza╚Ťii prin faptul c─â disponibilitatea resurselor pentru departamente sau func╚Ťii individuale poate fi ajustat─â ├«n mod direct ╚Öi flexibil la cerere.┬á Prin urmare, chiar dac─â solu╚Ťiile private cloud nu sunt la fel de cost eficiente precum cele public cloud datorit─â economiilor mai mici la scalabilitate ╚Öi a cre╚Öterii costurilor de management a resurselor, acestea ofer─â o eficien╚Ť─â mai ridicat─â a resurselor ├«n compara╚Ťie cu solu╚Ťiile LAN tradi╚Ťionale prin minimizarea investi╚Ťiilor ├«n capacit─â╚Ťi neutilizate.
–┬á┬á ┬áFiabilitate ├«mbun─ât─â╚Ťit─â
Chiar ╚Öi ├«n cazul ├«n care resursele (servere, re╚Ťele, etc.) sunt g─âzduite pe plan intern, crearea unor medii de operare virtualizate ofer─â o rezisten╚Ť─â ├«mbun─ât─â╚Ťit─â la disfunc╚Ťionalit─â╚Ťi punctuale ├«n infrastructura fizic─â. Spre exemplu, parti╚Ťiile virtuale pot utiliza resurse de pe serverele neafectate r─âmase. Pe l├ónga acestea, ├«n cazul ├«n care cloud-ul este g─âzduit de o ter╚Ť─â parte, organiza╚Ťia poate beneficia ├«n continuare de securitatea fizic─â acordat─â infrastructurii g─âzduite ├«n cadrul centrelor de date.
–┬á┬á ┬áÔÇśCloud burstingÔÇÖ
├Än cadrul ofertelor private cloud, unii furnizori pot oferi posibilitatea unor facilit─â╚Ťi numite ÔÇśCloud burstingÔÇÖ care pot fi benefice ├«n cazul apari╚Ťiei unor v├órfuri ale cererii. Acest serviciu permite furnizorului ca ├«n perioade de v├órf s─â comute anumite func╚Ťii de baz─â non-sensibile pe un cloud public pentru a elibera mai mult spa╚Ťiu ├«n cloud-ul privat pentru func╚Ťiile mai sensibile. Serviciile private cloud pot fi chiar integrate cu cele public cloud rezult├ónd module de cloud hybrid pentru maximizarea eficien╚Ťei, acest lucru se ├«ntampl─â┬á ├«n cazul ├«n care pentru func╚Ťiile de baz─â mai pu╚Ťin sensibile se utilizeaz─â ├«ntotdeauna un serviciu public cloud.


PaaS

Ce reprezinta PaaS?

Ce reprezinta PaaS?
PaaS este abrevierea utilizat─â ├«n general pentru conceptul de Platform─â ca ╚Öi Serviciu, o categorie de cloud computing care ofer─â o platform─â ╚Öi mediul necesar furnizorilor din domeniu, pentru a permite crearea ╚Öi dezvoltarea de aplica╚Ťii ╚Öi servicii pe internet. Serviciile PaaS sunt g─âzduite ├«n cloud, ╚Öi accesate de c─âtre utilizatori pur ╚Öi simplu prin intermediul unui browser.
Platforma ca ╚Öi serviciu permite utilizatorilor s─âi s─â creeze aplica╚Ťii software folosind instrumentele asigurate de c─âtre furnizor.
Serviciile PaaS pot consta din caracteristici preconfigurate la care clien╚Ťii se pot abona, sau acestia pot alege s─â includ─â caracteristicile de care au nevoie, cele care ├«ndeplinesc cerin╚Ťele lor, ╚Öi s─â renun╚Ťe la cele inutile. ├Än consecin╚Ť─â, pachetele PaaS pot varia de la simple oferte de cadre ÔÇťpoint-and-clickÔÇŁ, caz ├«n care nu este necesar─â nici o expertiz─â ├«n ce priveste g─âzduirea, p├ón─â la furnizarea ├«ntregii infrastructuri cu op╚Ťiunile necesare unor dezvolt─âri avansate.

Infrastructura ╚Öi aplica╚Ťiile sunt gestionate pentru client, fiind disponibil ╚Öi suportul necesar. Serviciile sunt actualizate ├«n mod constant prin actualizarea caracteristicilor existente ╚Öi ad─âugarea unor caracteristici suplimentare. Furnizorii de servicii PaaS pot asista dezvoltatorii din momentul conceperii ideilor p├ón─â la dezvoltarea aplica╚Ťiilor ├«n toate fazele ei, inclusiv ├«n testarea ╚Öi implementarea acestora. Toate acestea se realizeaz─â printr-un mecanism gestionat.

La fel ca ╚Öi ├«n cazul majorit─â╚Ťii ofertelor cloud, serviciile PaaS se pl─âtesc ├«n baza unui abonament, clien╚Ťii pl─âtind ├«n cele din urm─â doar pentru ceea ce folosesc. ├Än acela╚Ö timp ace╚Ötia beneficiaz─â de economiile care decurg din partajarea infrastructurii fizice ├«ntre utilizatori, rezult├ónd ├«n general costuri mai mici.


Câteva dintre componentele și caracteristicile care pot fi incluse într-o ofertă PaaS:
– Sistem de operare
– Medii pentru scripturi ÔÇťserver-siteÔÇŁ
– Sistem de gestionare a bazelor de date
– Software pentru Server
– Servicii suport
– Stocare
– Acces la re╚Ťea
– Instrumente pentru proiectare ╚Öi dezvoltare
– G─âzduire
Pot beneficia de servicii PaaS atât dezvoltatori de software sau web cât și intreprinderile din alte domenii.
Dezvoltatorii pot beneficia de avantajele solu╚Ťiilor PaaS atunci c├ónd este vorba despre dezvoltarea unei aplica╚Ťii care urmeaz─â s─â fie oferit─â pe internet, dar si ├«n cazul dezvolt─ârii unui software care urmeaz─â s─â se v├ónda ÔÇťla cutieÔÇŁ (ÔÇťout of the boxÔÇŁ).
Spre exemplu:
1. Dezvoltatorii web pot utiliza medii individuale PaaS în fiecare etapă a procesului de dezvoltare, testare, și în cele din urmă găzduire a site-urilor
2. Intreprinderile care dezvolt─â propriile solu╚Ťii software pot utiliza Platforma ca ╚Öi Serviciu ├«n special pentru a crea medii distincte ╚Öi restrictionate de dezvoltare ╚Öi testare

G─âsiti ├«n cele ce urmeaz─â c├óteva dintre beneficiile PaaS pentru dezvoltatorii de aplica╚Ťii:
– Nu trebuie s─â investeasc─â ├«n infrastructura fizic─â; ÔÇť├«nchiriereaÔÇŁ infrastructurii virtuale prezint─â at├ót beneficii practice c├ót ╚Öi de cost
Ei nu mai au nevoie s─â achizi╚Ťioneze hardware-ul necesar ├«n mod normal ╚Öi s─â angajeze resurse pentru gestionarea acestuia, acest lucru permit├óndu-le acestora s─â se concentreze doar pe partea de dezvoltare aplica╚Ťii. Mai mult dec├ót at├ót, este necesar─â doar ├«nchirierea resurselor necesare la un moment dat, evit├óndu-se astfel investi╚Ťii mari ├«n capacit─â╚Ťi fixe neutilizate ├«n mod curent ╚Öi astfel irosite.
– Dezvoltarea unor aplica╚Ťii sau pagini web poate fi posibil─â ╚Öi pentru ÔÇśnon-exper╚ŤiÔÇÖ
Unele oferte PaaS permit oric─ârei persoane doritoare s─â dezvolte o aplica╚Ťie. Acest lucru se poate face pur ╚Öi simplu prin intermediul unui browser oarecare utiliz├ónd func╚Ťionalit─â╚Ťi dintr-un singur click. Un exemplu proeminent de acest tip sunt solu╚Ťiile software open source WordPress.
– Flexibilitate
Clien╚Ťii serviciilor PaaS pot avea control asupra instrumentelor care sunt instalate ├«n interiorul platformelor proprii, dar pot crea ╚Öi platforme care s─â corespunda unor cerin╚Ťe specifice. Ei pot selecta ╚Öi alege caracteristicile necesare ├«n orice moment.
– Adaptabilitate
Caracteristicile serviciilor PaaS pot fi modificate în cazul în care împrejurările impun ajustari.
– Posibilitate de conlucrare din diferite loca╚Ťii
Av├ónd ├«n vedere c─â singurele lucruri necesare din partea dezvoltatorilor, a clien╚Ťilor de servicii PaaS, sunt o conexiune la internet ╚Öi un browser, ace╚Ötia pot conlucra la dezvoltarea aceleia╚Öi aplica╚Ťii din mai multe loca╚Ťii simultan.
– Securitate
Securitatea este furnizată, inclusiv securitatea datelor, backup-ul și recuperarea datelor.
Succint, o oferta PaaS furnizeaz─â mediul de operare pentru dezvoltare de aplica╚Ťii. Cu alte cuvinte, asigur─â arhitectura ╚Öi infrastructura general─â necesar─â pentru a sus╚Ťine dezvoltarea de aplica╚Ťii.
Serviciile PaaS includ re╚Ťelele, stocarea, software-ul de baza ╚Öi serviciile de management a resurselor. ├Än concluzie, PaaS poate fi considerat─â o solu╚Ťie ideal─â pentru dezvoltarea de aplica╚Ťii destinate web-ului, dispozitivelor mobile ╚Öi calculatoarelor de tip desktop sau laptop.


Cloud Public

Ce este un Cloud Public?

Ce este un Cloud Public?

Cel mai u╚Öor de recunoscut model de ÔÇťcloud computingÔÇŁ pentru mare parte a consumatorilor din domeniu este modelul de cloud public, a╚Öa numitul ÔÇťPublic CloudÔÇŁ.
Serviciile cloud sunt oferite într-un mediu virtualizat, caracteristicile principale ale cloud-ului public fiind următoarele:
–┬á┬á ┬áeste construit utiliz├ónd resurse fizice partajate
–┬á┬á ┬áresursele sunt utilizate ├«n comun
–┬á┬á ┬áeste accesibil printr-o re╚Ťea public─â (internetul ├«n majoritatea cazurilor)
├Äntr-o oarecare m─âsur─â, acesta poate fi definit ├«n contrast cu serviciile de tip private cloud care ├«ngr─âdesc fondul de resurse prin crearea unei platforme distincte accesibile unei singure organiza╚Ťii / unui singur client. Cloud-ul Public furnizeaz─â servicii c─âtre mai mul╚Ťi clien╚Ťi care utilizeaz─â aceea╚Öi infrastructur─â partajat─â.

Cele mai relevante exemple de cloud computing tind s─â se incadreze ├«n modelul de cloud public pentru c─â, prin defini╚Ťie, sunt disponibile ├«n mod public:
–┬á┬á ┬áSoftware-ul ca ╚Öi serviciu (SaaS)
–┬á┬á ┬áOfertele precum stocarea cloud
–┬á┬á ┬áAplica╚Ťiile office – on-line
sunt probabil cele mai familiare, dar există și alte tipuri de servicii disponibile pe scară largă cum ar fi:
–┬á┬á ┬áIaaS (Infrastructura ca ╚Öi serviciu)
–┬á┬á ┬áPaaS (Platforma ca ╚Öi serviciu)
–┬á┬á ┬áMedii de g─âzduire ╚Öi dezvoltare web bazate pe cloud
care pot să se incadreze în acest model (chiar daca pot exista și în cloud privat).

Public Cloud-ul este utilizat pe scar─â larg─â ├«n cadrul ofertelor pentru persoane fizice, motivul fiind acela c─â, este foarte pu╚Ťin probabil ca ace╚Ötia s─â necesite nivelul unor infrastructuri ╚Öi securitatea oferit─â de solu╚Ťiile private cloud. Cu toate acestea, ├«n multe situa╚Ťii, utilizarea unor solu╚Ťii public cloud poate fi recomandat─â ╚Öi intreprinderilor mai mari pentru eficientizarea opera╚Ťiunilor, de exemplu pentru stocarea datelor mai pu╚Ťin sensibile, partajarea documentelor din cadrul unei colabor─âri online, ╚Öi webmail.

Modelul public oferă următoarele caracteristici și beneficii:
–┬á┬á ┬áScalabilitate des─âv├ór╚Öit─â
Resursele de tip cloud sunt disponibile la cerere din bazinul vast de resurse al cloud-ului public astfel ├«nc├ót aplica╚Ťiile care ruleaz─â pe ele pot reac╚Ťiona cu u╚Öurinta la fluctua╚Ťiile din activitate.
–┬á┬á ┬áCost-Eficacitate
Solu╚Ťiile public cloud reunesc niveluri mai ridicate de resurse astfel utilizatorii pot beneficia de cote ridicate de eficacitate ╚Öi economii. Operarea ╚Öi gestionarea resurselor care stau la baza serviciului sunt realizate centralizat ╚Öi partajate ├«n toate serviciile cloud ulterioare, ├«n timp ce componentele, cum ar fi serverele, necesit─â o configurare la comand─â mai redus─â. Unele oferte adresate publicului larg pot fi concepute chiar ca ╚Öi oferte gratuite pentru client, baz├óndu-se doar pe veniturile din publicitate.
–┬á┬á ┬áCost in stil utilitar
Serviciile de tip cloud public practic─â ├«n multe cazuri o tarifare de tipul ÔÇťpay-as-you-goÔÇŁ conform c─âreia consumatorii pot accesa resursele de care au nevoie, atunci c├ónd au nevoie de ele, iar apoi s─â pl─âteasc─â doar pentru ceea ce folosesc, evit├ónd astfel pierderile
–┬á┬á ┬áFiabilitate
Num─ârul mare de servere ╚Öi re╚Ťele implicate ├«n crearea unui cloud public ╚Öi configura╚Ťiile de redundan╚Ťa utilizate au ca rezultat faptul c─â serviciul public cloud poate rula neafectat chiar ╚Öi ├«n cazul defec╚Ťiunii unei componente fizice, prin utilizarea celorlalte componente care compun sistemul. ├Än unele cazuri, atunci c├ónd cloud-ul atrage resurse de la mai multe centre de date, defec╚Ťiunea sau deconectarea unui ├«ntreg centru de date nu ar afecta func╚Ťionarea vreunui serviciu cloud individual. Cu alte cuvinte, nici o defec╚Ťiune punctual─â nu poate reprezenta o vulnerabilitate pentru serviciul cloud.
–┬á┬á ┬áFlexibilitate
Exist─â o multitudine de servicii IaaS, PaaS, SaaS disponibile pe pia╚Ť─â care urmeaz─â modelul public cloud ╚Öi sunt preg─âtite pentru a fi accesate ca ╚Öi un serviciu de pe orice dispozitiv activat pe internet. Aceste servicii pot ├«ndeplini majoritatea cerin╚Ťelor uzuale de calcul ╚Öi pot livra acest beneficiu at├ót clien╚Ťilor priva╚Ťi c├ót ╚Öi ├«ntreprinderilor deopotriv─â. Intreprinderile mai mari pot avea chiar posibilitatea de a integra serviciile public cloud cu cele private ├«n cazul ├«n care au nevoie de sistemul private cloud pentru gestionarea unor func╚Ťii sau resurse mai sensibile, creinduse astfel un cloud hybrid.
–┬á┬á ┬áIndependen╚Ť─â din punct de vedere al loca╚Ťiei
Prin faptul c─â serviciile public cloud sunt disponibile printr-o conexiune la internet putem spune c─â sunt asigurate clientului indiferent de loca╚Ťia acestuia. Acest lucru ofer─â oportunit─â╚Ťi avantajoase pentru ├«ntreprinderi, cum ar fi de exemplu accesul de la distan╚Ť─â la infrastructura IT (├«n caz de urgen╚Ť─â, etc) sau colectarea ╚Öi procesarea de documente online concomitent din mai multe loca╚Ťii.


Hybrid Cloud

Ce este un Cloud Hibrid?

Ce este un Cloud Hibrid?

Un cloud hibrid este un serviciu cloud integrat care utilizeaz─â at├ót sisteme cloud privat c├ót ╚Öi public pentru a efectua func╚Ťii distincte ├«n cadrul aceleia╚Öi organiza╚Ťii.
├Än general toate serviciile de tip cloud trebuie s─â ofere un anumit nivel de eficien╚Ť─â ca r─âspuns la diferite grade de utilizare. Din acest punct de vedere solu╚Ťiile public cloud sunt susceptibile de a fi mai rentabile ╚Öi mai scalabile dec├ót cele private cloud. Prin urmare, o organiza╚Ťie poate maximiza eficien╚Ťa prin utilizarea unor solu╚Ťii integrate, public cloud pentru toate opera╚Ťiunile curente, ╚Öi s─â se bazeze pe solu╚Ťii private cloud doar ├«n cazurile ├«n care este necesar un grad mai ├«nalt de securitate.

Modelele cloud hibrid pot fi implementate prin mai multe c─âi:
–┬á┬á ┬áFurnizori diferi╚Ťi de servicii cloud se asocieaz─â ╚Öi furnizeaz─â at├ót serviciile de tip cloud public c├ót ╚Öi privat ca ╚Öi un serviciu integrat
–┬á┬á ┬áFurnizori individuali de servicii cloud ofer─â pachete complete hibrid cloud
–┬á┬á ┬áUnele ├«ntreprinderi ╚Öi organiza╚Ťii gestioneaz─â sisteme private cloud, dar contracteaz─â ╚Öi un serviciu public cloud pe care ulterior ├«l integreaz─â ├«n infrastructura proprie

Câteva exemple practice de utilizare a modulelor de cloud hibrid:
1.┬á┬á ┬áO firm─â care de╚Ťine un magazin online
Magazinul online propriu zis se g─âzduie╚Öte folosind un cloud privat ÔÇô solu╚Ťia cea mai sigur─â ╚Öi scalabil─â, dar bro╚Öurile ╚Öi cataloagele de prezentare sunt g─âzduite ├«ntr-un cloud public ÔÇô solu╚Ťia cea mai cost eficient─â (├«n acest caz preocuparea principal─â o reprezint─â costul, nu nivelul de securitate).
2.    Un serviciu de tip IaaS (Infrastructură ca și Serviciu) oferit unei firme din domeniul financiar
Private cloud pentru stocarea bazei de date client ╚Öi public cloud pentru documentele utilizate ├«n cadrul proiectelor de colaborare, documente care astfel pot fi accesate de c─âtre mai mul╚Ťi utilizatori din orice loca╚Ťie convenabil─â.

O configura╚Ťie hibrid cloud de genul g─âzduirii hibrid poate oferi utilizatorilor s─âi urm─âtoarele beneficii:
–┬á┬á ┬áScalabilitate
├Än timp ce cloud-ul privat ofer─â un anumit nivel de scalabilitate ├«n func╚Ťie de configura╚Ťiile sale (indiferent dac─â sunt g─âzduite intern sau extern), serviciile public cloud vor oferii o scalabilitate mai pu╚Ťin limitat─â deoarece ├«n general dispun de resursele unei infrastructuri cloud mai mari. Prin mutarea unui num─âr c├ót mai mare de func╚Ťii curente mai pu╚Ťin sensibile din punct de vedere al securit─â╚Ťii ├«n cloud public se ob╚Ťin beneficiile unui grad ridicat de scalabilitate concomitent cu reducerea cerin╚Ťelor ├«n ce prive╚Öte cloud-ul privat.
–┬á┬á ┬áCost Eficien╚Ťa
Conform aceluia╚Ö principiu, solu╚Ťiile public cloud sunt susceptibile de a oferi economii mai semnificative ├«n ce prive╚Öte scalabilitatea (precum gestiunea centralizat─â), fiind mai eficiente din punct de vedere al costurilor dec├ót solu╚Ťiile private cloud. Prin urmare, sistemele hibrid cloud permit utilizatorilor s─âi s─â beneficieze de aceste economii pentru toate func╚Ťiile utilizate mai pu╚Ťin sensibile, care nu necesit─â un grad ├«nalt de securitate specific cloud-ului privat.
–┬á┬á ┬áSecuritate
Elementul private cloud al modelului cloud hibrid nu oferă doar nivelul de securitate dorit atunci când este necesar, ci poate satisfice de asemenea eventuale reglementări în ce privește manipularea și stocarea datelor în cazurile în care aceasta sunt aplicabile.
–┬á┬á ┬áFlexibilitate
Disponibilitatea ambelor tipuri de resurse: securizate (private cloud) ╚Öi scalabile consteficient (public cloud), poate oferii organiza╚Ťiilor mai multe oportunit─â╚Ťi ├«n ce prive╚Öte explorarea unor noi c─âi de a ob╚Ťine venituri opera╚Ťionale.


Ce sunt Serverele Cloud?

├Än general, serverele cloud lucreaz─â ├«n aceea╚Öi manier─â ca ╚Öi serverele fizice uzuale, ├«ns─â func╚Ťiile pe care acestea le ofer─â pot fi diferite. Atunci c├ónd opteaz─â pentru cloud hosting, clien╚Ťii ├«nchiriaz─â un server virtual ╚Öi nu unul fizic. De cele mai multe ori costurile sunt la or─â, ├«n func╚Ťie de capacitatea necesar─â ╚Öi folosit─â ├«ntr-un anumit interval.

├Än mod tradi╚Ťional, exist─â dou─â op╚Ťiuni pentru hosting: dedicat sau partajat.

Op╚Ťiunea partajat─â este mai ieftin─â deoarece serverul este partajat ├«ntre mai mul╚Ťi clien╚Ťi ai providerului. Website-ul clientului este g─âzduit pe acela╚Öi server cu alte site-uri apar╚Ťin├ónd altor clien╚Ťi. Aceast─â op╚Ťiune are dezavantajul c─â instalarea nu poate fi at├ót de flexibil─â iar serverul nu va putea face fa╚Ť─â unui trafic greu.

G─âzduirea dedicat─â este o form─â avansat─â de hosting, ├«n care clientul ├«nchiriaz─â un server ├«ntreg, f─âr─â a-l ├«mp─âr╚Ťi cu al╚Ťi clien╚Ťi (alte site-uri). ├Än unele cazuri, pentru proiecte de anvergur─â, se ├«nchiriaz─â chiar mai multe servere. Serverul dedicat permit un control total asupra hostingului. Dezavantajul apare ├«ns─â prin faptul c─â este nevoie de o predic╚Ťie c├ót mai exact─â a capacit─â╚Ťii de procesare ╚Öi a resurselor necesare, pentru a acoperi nivelurile de trafic a╚Öteptate. O capacitate subestimat─â duce la apari╚Ťia blocajelor nedorite ├«n perioadele de maxim trafic, pe c├ónd una supra estimat─â duce la costuri suplimentare care nu sunt necesare.

Prin cloud hosting clien╚Ťii primesc cea mai bun─â op╚Ťiune ├«n ambele sensuri. Resursele se pot diminua sau pot cre╚Öte ├«n func╚Ťie de necesit─â╚Ťi, f─âc├ónd hostingul mult mai flexibil ╚Öi ├«n acela╚Öi timp mult mai eficient din punctul de vedere al costurilor. Atunci c├ónd sunt necesare resurse mai mari pentru func╚Ťionarea site-ului, capacitatea alocat─â de server poate cre╚Öte automat pentru a acoperi cererea, f─âr─â a fi nevoie ca pre╚Ťul pentru resurse mai mari s─â fie pl─âtit ├«n permanen╚Ť─â. Este ca ╚Öi factura pentru gaze naturale; folose╚Öti c├ót vrei, c├ónd vrei, apoi pl─âte╚Öti exact pentru c├ót ai folosit, f─âr─â s─â fii nevoit s─â pl─âte╚Öti mereu mult ╚Öi s─â dormi cu geamul deschis.

├Än plus fa╚Ť─â de serverele dedicate, serverele cloud pot fi supravegheate de un hypervisor (virtual machine monitor). Rolul acestuia este de a controla capacitatea necesar─â fiec─ârui client ╚Öi de a aloca ├«n consecin╚Ť─â resursele unuia sau mai multor servere pentru satisfacerea optim─â a nevoilor de procesare atunci c├ónd este cazul. Atunci c├ónd traficul pentru un anumit site atinge niveluri ├«nalte, acestuia i se vor aloca temporar resurse suplimentare, p├ón─â ├«n momentul c├ónd acestea nu-i mai sunt necesare. De asemenea, serverele cloud ofer─â ╚Öi o redundan╚Ť─â mai mare. Dac─â unul din servere cade, celelalte ├«i iau locul.

Pe scurt, beneficiile cloud hosting-ului sunt:

Flexibilitate și scalabilitate: atunci când este nevoie se accesează automat mai multe resurse;

Eficien╚Ťa costurilor: clien╚Ťii pl─âtesc doar pentru resursele consumate;

U╚Öurin╚Ťa instal─ârii: setup-ul ini╚Ťial este foarte simplu ╚Öi rapid;

Fiabilitate: dac─â unul din servere are probleme, resursele vor fi alocate de alte servere iar clientul nu este deloc afectat.


S─â vorbim despre Cloud Hosting

S─â vorbim despre Cloud Hosting

Ap─ârute ca o alternativ─â la hostingul clasic, serviciile ├«n cloud ofer─â g─âzduire pentru pagini web pe servere virtuale care au la baz─â o re╚Ťea mare de servere fizice. Acestea sunt disponibile clien╚Ťilor ca un serviciu ╚Öi nu ca un produs, devenind astfel comparabile cu utilit─â╚Ťile de tipul ap─â, gaz sau curent. ├Än traducere liber─â, clientul nu ├«╚Öi cump─âr─â efectiv „spa╚Ťiu pe server”, ci se folose╚Öte de un serviciu, procentual ├«n func╚Ťie de necesit─â╚Ťile siteului s─âu. Desigur, clien╚Ťii care aleg cloud vor pl─âti doar ce consum─â.

Diferen╚Ťa fa╚Ť─â de sistemele clasice de hosting o reprezint─â ╚Öi faptul c─â paginile web sunt g─âzduite pe servere multiple. Dac─â ├«n cazul solu╚Ťiilor clasice, tot siteul era g─âzduit pe un singur server (fie el shared sau dedicat), re╚Ťeaua de servere din infrastructura cloud contribuie toate la g─âzduire fiec─ârei pagini. De multe ori, pagini diferite ale aceluia╚Öi website sunt g─âzduite ├«n Data Centere diferite. Astfel, g─âzduire ├«n cloud a devenit o extensie a ceea ce oamenii din industrie au numit cluster de servere„.

Exemplele practice de cloud hosting pot fi diferen╚Ťiate prin categorizarea ├«n IaaS (Infrastructur─â ca serviciu) ╚Öi PaaS (Platform─â ca serviciu). C├ónd vorbim despre infrastructura ca serviciu, clientului ├«i este oferit mediul hardware virtualizat pe care el ├«╚Öi poate instala produsele software dup─â dorin╚Ťele lui, ├«nainte de a ├«ncepe procesul de creare a aplica╚Ťiei web. ├Än cazul platformei ca serviciu (PaaS), clientului ├«i este pus─â la dispozi╚Ťie ╚Öi o suit─â de produse software, sub forma unei stive sau a unei piramide con╚Ťin├ónd sistemul de operare, platforma pentru baza de date, aplica╚Ťia pentru serverul web ╚Öi mediul de programare. Pe acest suport format din partea hardware ╚Öi partea software, clientul ├«╚Öi poate instala ╚Öi dezvolta aplica╚Ťia web ├«n cele mai bune condi╚Ťii. G├óndi╚Ťi-v─â la afacerile cu o infrastructur─â IT foarte complex─â ╚Öi care au speciali╚Öti IT la dispozi╚Ťie. Desigur, ace╚Ötia vor opta pentru un model customizabil de IaaS, dar al╚Ťii poate vor opta pentru PaaS.

O dezvoltare a conceptului de g─âzduire cloud pentru clien╚Ťii de tip enterprise sau a interprinderilor mari este a╚Öa-numitul VDC ÔÇô Data Center Virtualizat. A╚Öa cum v─â pute╚Ťi imagina, VDC se refer─â la o re╚Ťea virtualizat─â de servere ├«n cloud care poate fi folosit─â pentru a g─âzdui toate opera╚Ťiunile IT a unei companii, incluz├ónd toate siteurile web.

Modele mai evidente de cloud hosting presupun folosirea modelelor de public cloud. Mai exact, presupun g─âzduirea pe servere virtuale care folosesc resursele din aceea╚Öi surs─â ca ╚Öi alte servere virtuale publice ╚Öi care folosesc aceea╚Öi re╚Ťea de internet public─â pentru a transmite date. Aceste cloud-uri publice includ c├óteva m─âsuri de securitate care vor face ca datele clien╚Ťilor s─â fie private ╚Öi vor satisface necesit─â╚Ťile unui site web simplu ╚Öi elementar. Dar atunci c├ónd securitatea ╚Öi confiden╚Ťialitatea datelor sunt preocup─âri mari pentru client, companiile mari se pot ├«ndrepta spre g─âzduirea ├«n servere cloud private, ca ╚Öi o alternativ─â. Mai exact, servere cloud private care folosesc resurse restric╚Ťionate (servere, re╚Ťele, etc), localizate ├«n infrastructura furnizorului sau chiar a clientului.

O configura╚Ťie tipic─â de tip cloud hosting ofer─â urm─âtoarele caracteristici ╚Öi beneficii:

Fiabilitate : ├«n loc s─â fie g─âzduit pe o instan╚Ť─â unic─â a unui server fizic, siteul dumneavoastr─â este g─âzduit pe o parti╚Ťie virtual─â dintr-o re╚Ťea extins─â de servere fizice, care are capacitatea de a cere ╚Öi folosi resurse la cerere. ├Än cazul ├«n care un server devine indisponibil sau se defecteaz─â, ├«n cloud, nivelul de resurse disponibile este diluat pu╚Ťin, dar nu va avea niciun efect asupra disponibilit─â╚Ťii siteului. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â deoarece serverul virtual care v─â este alocat va continua s─â cear─â ╚Öi s─â foloseasc─â resurse din re╚Ťeaua de servere r─âmas─â. Unele platforme cloud pot continua s─â func╚Ťioneze chiar ├«n cazul ├«n care un Data Center devine indisponibil.

Securitate fizic─â: serverele fizice care stau la baza unui cloud sunt ├«n continuare g─âzduite ├«ntr-un Data Center ╚Öi astfel beneficiaz─â de m─âsurile de securitate ale acestor tipuri de facilit─â╚Ťi, pentru a preveni ac╚Ťiunile atacatorilor

Scalabilitatea ╚Öi flexibilitatea: resursele sunt disponibile ├«n timp real, la cerere ╚Öi f─âr─â a fi limitate la capacitatea unui singur server. Dac─â siteul unui client cere resurse suplimentare de la platforma sa de hosting (din cauza unui v├órf de trafic sau la implementarea unei noi func╚Ťionalit─â╚Ťi), acele resurse sunt alocate instant ╚Öi f─âr─â a cauza ├«nt├órzieri. Chiar dac─â se utilizeaz─â un model de cloud privat, serviciul poate fi configurat ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót, la nevoie, ├«n cazul unui consum ridicat de resurse, s─â utilizeze resursele unui cloud public.

Controlul costurilor: clientul plătește doar pentru resursele pe care le folosește. Punct. Resursele sunt disponibile în orice moment, la nevoie și nu există utilizări irosite ale acestora.

Echilibrarea rapid─â a consumului: se face printr-un proces software ╚Öi, drept urmare, consumul poate fi adaptat instant la orice situa╚Ťie neprev─âzut─â


ce este Cloud Computing?

Până la urmă, ce este Cloud Computing?

De ce mul┼úi utilizatori g─âsesc neclar termenul de Cloud Computing? Poate pentru c─â majoritatea oamenilor din IT care ├«l folosesc nu ┼čtiu c─â o fac sau au prea pu┼úine informa┼úii despre el. Aici, la Clausweb ├«ncerc─âm s─â ├«nlocuim semnele de ├«ntrebare cu informa┼úii utile, clare ┼či simple.

Mul┼úi dintre noi folosim zilnic Cloud Computing ┼či, ├«n cuvinte pu┼úine, este termenul prin care descriem diferite situa┼úii ├«n care resursele de calcul sau de opera┼úiuni┬ásunt livrate ca un serviciu printr-o conexiune de re┼úea. Cu alte cuvinte, este un sistem computa┼úional care se bazeaz─â pe partajarea unor resurse fizice sau virtuale de tip software sau hardware, ├«nl─âtur├ónd nevoia de a avea acele resurse ├«n biroul sau casa ta. Pe rom├óne┼čte, 100 de utilizatori nu achizi┼úioneaz─â fiecare c├óte un calculator, un server sau un sistem software; ci ace┼čti 100 folosesc un serviciu format dintr-un conglomerat de servere sau sisteme software care le furnizeaz─â fiec─âruia c├óte o mic─â p─ârticic─â din el, ├«n func┼úie de necesit─â┼úi. Ca ┼či o compara┼úie, printr-un sistem similar cet─â┼úenii din Rom├ónia au contract ┼či pl─âtesc servicii c─âtre Electrica, pentru a nu fi nevoie ca fiecare rom├ón s─â aib─â un generator de curent electric ├«n curte.

Cloud computing se diferen┼úiaz─â de sistemele clasice prin faptul c─â ofer─â c├óteva caracteristici cheie. Cea mai important─â dintre acestea fiind flexibilitatea. Vorbim mai ales de puterea de adaptare a sistemelor cloud, denumit─â ┼či scalabilitate. Tehnologiile cloud permit ajustarea cantit─â┼úii de resurse alocate, ├«n mod automat, ├«n func┼úie de necesit─â┼úi. Se caut─â ├«ntotdeauna ca nivelul resurselor alocate s─â fie doar pu┼úin mai ridicat fa┼ú─â de nivelul resurselor consumate. Este o diferen┼ú─â definitorie ├«n compara┼úie cu sistemele clasice. Dispare modelul de livrare a serviciilor cu cot─â ┼či cantitate fix─â, la un pre┼ú fix achitat ├«n avans. C├ónd vorbim despre cloud, pl─âte┼čti doar ce consumi. Vorbim despre o cre┼čtere imens─â a eficien┼úei ┼či a controlului costurilor. Practic, sistemul cloud face economii de la sine, prin construc┼úia lui. ┼×i, s─â fim serio┼či, care antreprenor nu se bucur─â la auzul expresiei ÔÇťcosturi mai miciÔÇŁ?

Desigur, v─â spuneam despre avantaje ┼či nu avantaj. Cloud-ul nu se remarc─â doar prin flexibilitate. Modelel Enterprise de cloud beneficiaz─â ┼či de poten┼úialul de cre┼čtere ├«n mas─â a mediilor de lucru. Odat─â ce avem un sistem functional ├«n Cloud, el poate fi replicat sau dublat ├«n c├óteva minute. De asemenea, un alt avantaj care nou─â ne pare enorm ┼či de nepre┼úuit este fiabilitate. Cloud-ul func┼úioneaz─â prin ├«mp─âr┼úirea informa┼úiei pe mai multe servere, dar f─âr─â a crea o dependen┼ú─â tehnic─â fix─â ├«ntre ele. A┼ča c─â, ├«n orice moment, dac─â un server devine inutilizabil sau ├«nt├ómpin─â problem de func┼úionare, din orice motive, restul sistemelor pot suplini lipsa lui. Aceast─â situa┼úie ar putea fi devastatoare ├«n cazul unui sistem clasic. Imagina┼úi-v─â c─â ave┼úi un magazine online g─âzduit pe un server clasic ┼či acesta cedeaz─â exact ├«n prima noapte de Black Friday. Da, exact, e un co┼čmar! ├Äns─â, dac─â a┼úi fost inspirat s─â g─âzdui┼úi magazinul pe un sistem Cloud, pute┼úi sta lini┼čtit. Odat─â ce un server intr─â ├«n avarie, restul sistemelor deja au preluat rolul lui, f─âr─â ├«ntreruperi.

Cloud computing se mai m├óndre┼čte ┼či cu un nivel mare al securit─â┼úii, un control ┼či management excelent ┼či rentabilitate.

Serviciile Cloud pot fi ├«mp─âr┼úite ├«n urm─âtoarele dou─â categorii: private ┼či publice.

Un Public Cloud se refer─â la acel sistem ├«n care serviciile ┼či infrastructura sunt oferite de un ter┼ú, ├«n afara loca┼úiei unde se desf─â┼čoar─â efectiv procesul. Serviciile sunt accesate printr-o re┼úea de internet public─â. Acest tip de cloud ofer─â o solu┼úie economic─â ┼či mult─â scalabilitate, dar datorit─â nivelului mare de accesibilitate este destul de vulnerabil la atacurile cibernetice.

Cloud-ul Privat ├«ns─â, se g─âse┼čte ├«ntr-o re┼úea privat─â, administrat─â de o echip─â sau un expert ├«n securitate, av├ónd o platform─â de servicii ┼či o infrastructur─â accesibil─â unui client sau a unui num─âr limitat ┼či clar de clien┼úi. Acesta este ┼či cazul Clausweb. Beneficia┼úi de nivele ridicate de control ┼či securitate, de o extraordinar─â scalabilitate ┼či flexibilitate, f─âc├ónd doar minore compromisuri economice.

Mai exist─â ┼či solu┼úii hibride de cloud, care combin─â modelul public cu unul privat. Este adev─ârat c─â un model hibrid poate maximiza eficien┼úa ├«n unele cazuri, dar se adreseaz─â cu prec─âdere stoc─ârii sau prelucr─ârii datelor care nu sunt de o mare importan┼ú─â sau confiden┼úialitate.

Dac─â privim doar din perspectiva produsului livrat, Cloud Computing se poate ├«mp─âr┼úi ├«n trei categorii: Software as a Service ÔÇô Software ca Serviciu (SaaS), Platform as a Service ÔÇô Platform─â ca Serviciu (PaaS) ┼či Infrastructure as a Service ÔÇô Infrastructur─â ca Serviciu (IaaS).

Cel mai comun ┼či cel mai des folosit este SaaS. Se refer─â la un model de produs ├«n care aplica┼úiile sunt g─âzduite de un provdider, a┼ča cum este Clausweb, ┼či sunt disponibile folosind o infrastructur─â privat─â, printr-o conexiune la internet. Multe persoane se folosesc de un SaaS f─âr─â s─â-┼či dea seama c─â aplica┼úiile web prin care o fac sunt livrate ├«n acest mod. Uite 3 exemple din via┼úa noastr─â de zi cu zi: Gmail, Facebook ┼či Twitter. Totodat─â, dac─â face┼úi cump─âr─âturi online pe magazinele marilor retaileri din Rom├ónia, este foarte probabil c─â factura sau chitan┼úa pe care a┼úi primit-o s─â fie livrat─â printr-un sistem SaaS.

PaaS este o categorie diferit─â ┼či se adreseaz─â mai ales dezvoltatorilor. Serviciile PaaS sunt de obicei livrate c─âtre developeri care au nevoie de un environment (un mediu) ├«n care s─â-┼či construiasc─â aplica┼úiile. Din punct de vedere al flexibilit─â┼úii, acest tip de client ┼čtie de ce componente, sisteme de operare sau programe ter┼úe are nevoie ┼či caut─â un provider de Cloud care ├«i poate satisfice cerin┼úele. Este important factorul sau puterea de replicare a acestui serviciu pentru dezvoltator, nu de pu┼úine ori fiind nevoie de ad─âugarea altor dou─â sau mai multe medii de dezvoltare ├«ntr-un timp scurt. Pentru o firm─â care dezvolt─â o aplica┼úie web, un provider PaaS de ├«ncredere poate economisi o ton─â de fonduri. Asta f─âr─â s─â men┼úion─âm avantajele enorme ├«n cazul unei echipe de dezvoltatori ├«mp─âr┼úit─â pe 3 continente.

IaaS se refer─â la infrastructur─â, prin defini┼úia termenului. Este g├óndit ca o suit─â de resurse virtualizate adunate sub un serviciu, printr-o conexiune de internet. Este solu┼úia Cloud care are cea mai puternic─â leg─âtur─â cu partea fizic─â, cu hardware-ul, cu infrastructura computa┼úional─â. Ofertele IaaS includ resurse ca spa┼úiu pe disk virtualizat, spa┼úiu de stocare flexibil ┼či cu accesibilitate foarte mare, conexiuni diferite ┼či multiple, adrese de IP cu destina┼úii speciale sau alte caracteristici speciale. Resursele pot fi luate dintr-un conglomerate de servere, se pot ├«ntinde chiar pe mai multe data centers, dar ┼či clien┼úii ├«┼či pot crea propria infrastructur─â.

Una peste alta, credem c─â este clar pentru toat─â lumea c─â acest Cloud nu este un lucru de speriat sau de ne├«n┼úeles. Cloud-ul a devenit ┼či va fi mult─â vreme solu┼úia viitorului, modul cum toat─â industria legat─â de internet a ales s─â-┼či dezvolte influen┼úa sau s─â se ramifice pentru a fi de folos oric─ârui domeniu.