Cloud Public

Ce este un Cloud Public?

Ce este un Cloud Public?

Cel mai ușor de recunoscut model de “cloud computing” pentru mare parte a consumatorilor din domeniu este modelul de cloud public, așa numitul “Public Cloud”.
Serviciile cloud sunt oferite într-un mediu virtualizat, caracteristicile principale ale cloud-ului public fiind următoarele:
–    este construit utilizând resurse fizice partajate
–    resursele sunt utilizate în comun
–    este accesibil printr-o rețea publică (internetul în majoritatea cazurilor)
Într-o oarecare măsură, acesta poate fi definit în contrast cu serviciile de tip private cloud care îngrădesc fondul de resurse prin crearea unei platforme distincte accesibile unei singure organizații / unui singur client. Cloud-ul Public furnizează servicii către mai mulți clienți care utilizează aceeași infrastructură partajată.

Cele mai relevante exemple de cloud computing tind să se incadreze în modelul de cloud public pentru că, prin definiție, sunt disponibile în mod public:
–    Software-ul ca și serviciu (SaaS)
–    Ofertele precum stocarea cloud
–    Aplicațiile office – on-line
sunt probabil cele mai familiare, dar există și alte tipuri de servicii disponibile pe scară largă cum ar fi:
–    IaaS (Infrastructura ca și serviciu)
–    PaaS (Platforma ca și serviciu)
–    Medii de găzduire și dezvoltare web bazate pe cloud
care pot să se incadreze în acest model (chiar daca pot exista și în cloud privat).

Public Cloud-ul este utilizat pe scară largă în cadrul ofertelor pentru persoane fizice, motivul fiind acela că, este foarte puțin probabil ca aceștia să necesite nivelul unor infrastructuri și securitatea oferită de soluțiile private cloud. Cu toate acestea, în multe situații, utilizarea unor soluții public cloud poate fi recomandată și intreprinderilor mai mari pentru eficientizarea operațiunilor, de exemplu pentru stocarea datelor mai puțin sensibile, partajarea documentelor din cadrul unei colaborări online, și webmail.

Modelul public oferă următoarele caracteristici și beneficii:
–    Scalabilitate desăvârșită
Resursele de tip cloud sunt disponibile la cerere din bazinul vast de resurse al cloud-ului public astfel încât aplicațiile care rulează pe ele pot reacționa cu ușurinta la fluctuațiile din activitate.
–    Cost-Eficacitate
Soluțiile public cloud reunesc niveluri mai ridicate de resurse astfel utilizatorii pot beneficia de cote ridicate de eficacitate și economii. Operarea și gestionarea resurselor care stau la baza serviciului sunt realizate centralizat și partajate în toate serviciile cloud ulterioare, în timp ce componentele, cum ar fi serverele, necesită o configurare la comandă mai redusă. Unele oferte adresate publicului larg pot fi concepute chiar ca și oferte gratuite pentru client, bazându-se doar pe veniturile din publicitate.
–    Cost in stil utilitar
Serviciile de tip cloud public practică în multe cazuri o tarifare de tipul “pay-as-you-go” conform căreia consumatorii pot accesa resursele de care au nevoie, atunci când au nevoie de ele, iar apoi să plătească doar pentru ceea ce folosesc, evitând astfel pierderile
–    Fiabilitate
Numărul mare de servere și rețele implicate în crearea unui cloud public și configurațiile de redundanța utilizate au ca rezultat faptul că serviciul public cloud poate rula neafectat chiar și în cazul defecțiunii unei componente fizice, prin utilizarea celorlalte componente care compun sistemul. În unele cazuri, atunci când cloud-ul atrage resurse de la mai multe centre de date, defecțiunea sau deconectarea unui întreg centru de date nu ar afecta funcționarea vreunui serviciu cloud individual. Cu alte cuvinte, nici o defecțiune punctuală nu poate reprezenta o vulnerabilitate pentru serviciul cloud.
–    Flexibilitate
Există o multitudine de servicii IaaS, PaaS, SaaS disponibile pe piață care urmează modelul public cloud și sunt pregătite pentru a fi accesate ca și un serviciu de pe orice dispozitiv activat pe internet. Aceste servicii pot îndeplini majoritatea cerințelor uzuale de calcul și pot livra acest beneficiu atât clienților privați cât și întreprinderilor deopotrivă. Intreprinderile mai mari pot avea chiar posibilitatea de a integra serviciile public cloud cu cele private în cazul în care au nevoie de sistemul private cloud pentru gestionarea unor funcții sau resurse mai sensibile, creinduse astfel un cloud hybrid.
–    Independență din punct de vedere al locației
Prin faptul că serviciile public cloud sunt disponibile printr-o conexiune la internet putem spune că sunt asigurate clientului indiferent de locația acestuia. Acest lucru oferă oportunități avantajoase pentru întreprinderi, cum ar fi de exemplu accesul de la distanță la infrastructura IT (în caz de urgență, etc) sau colectarea și procesarea de documente online concomitent din mai multe locații.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.