Cum sa gestionati corect spatiul din contul de cPanel

Unul din cele mai importante aspecte de luat in considerare in momentul in care vreti sa faceti managementul eficient al unui cont de gazduire este spatiul ocupat pe disk. Comandati un cont de gazduire care ofera spatiu mai mult sau mai putin, in functie de proiectul in care sunteti implicat, dar cel mai important este sa stiti sa folositi acel spatiu in mod eficient.
Un lucru pe care toata lumea trebuie sa il inteleaga si sa il respecte este urmatorul : Nu exista conturi de hosting cu spatiu nelimitat pe server. Orice server are un sistem de harddisk-uri, in cantitate mai mare sau mai mica si sub diferite configuratii; dar nu fara limita. Oricand aveti nevoie, providerul trebuie sa va ofere posibilitatea de a alege mai mult spatiu. In general, firmele de hosting au un sistem de pachete de gazduire, de la mic la mare, incepand de la pachete de zeci de MB pana la pachete de zeci de GB. Firmele care ofera conturi cu spatiu nelimitat, de obicei, practica overselling si nu exprima profesionalism.
diskspace
Orice cont de cPanel are optiunea Disk Space Usage, cu ajutorul careia puteti afla cat spatiu consumati si cat ocupa fiecare fisier si director. Este un instrument foarte util pentru un utilizator norma, dar si pentru un webmaster. Asa va puteti da seama daca sunt anumite foldere sau fisiere care consuma spatiu si pot fi sterse, daca sunt anumite foldere sau fisere care au dimensiuni necorespunzatoare cu utilitatea sau functia lor, etc. De asemenea, asa va puteti da seama daca mai puteti adauga un Addon Domain pe acest cont, daca mai puteti crea o baza de date sau o adresa de mail.

Exista cateva practici care va pot asigura ca spatiul nu este ocupat de fisiere de care nu aveti neaparata nevoie sau ca mesajele de e-mail nu ocupa prea mult. Mai jos aveti cateva din sugestiile noastre :
– Verificati periodic optiunea Disk Space Usage si faceti o lista cu folderele care ocupa cel mai mult spatiu. Daca un folder creste in dimensiune constant, cu zeci sau sute de mega in fiecare saptamana, verificati daca chiar aveti nevoie de toate fisierele din el
– Verificati fiserele de log din contul dumneavoastra. Majoritatea platformelor open-source genereaza fisiere de log care va avertizeaza asupra unor probleme de functionalitate. Uneori, aceste fisierel pot atinge dimensiuni de sute de MB sau chiar de cativa GB. Fisierele de log, in general, au doar rol de informare, iar stergerea lor nu implica probleme de functionalitate
– Verificati contul de cPanel pentru arhive de tip backup; acestea ar trebui sa le pastrati local pe calculator si nu pe contul de gazduire. Nu de putine ori programatorii sau designerii creaza backup-uri ale siteurilor la care lucreaza pentru a avea siguranta ca pot reveni la o forma functionala. Aceste arhive cateodata sunt „uitate” in diverse foldere ale contului de gazduire. De asemenea, exista o multime de pluginuri de cPanel care pot genera arhive. Mai mult, daca ati instalat un CMS cu ajutorul utilitarului Softaculous, poate ati bifat optiunea „Keep backups”. In acest caz, veti verifica folderul /home/user/softaculous_backups si veti sterge arhivele care nu sunt necesare
– Daca o parte mare din spatiul ocupat pe contul dumneavoastra corespunde folderului /mail, atunci poate este nevoie sa luati in considerare descarcarea locala a mesajelor e-mail pe care le primiti. Acest lucru se poate face printr-un program de tipul Outlook sau Thunderbird.

In orice moment, puteti cere ajutorul unui operator Claus Web pentru managementul eficient al spatiului contului de cPanel. In functie de situatie, va putem recomanda stergerea sau comprimarea anumitor fisiere, descarcarea locala a mesajelor de tip e-mail sau orice alta procedura. Puteti lua legatura cu noi prin portalul nostru de asistenta.

One thought on “Cum sa gestionati corect spatiul din contul de cPanel

  1. Foarte bun acest articol, ar fii bine sa postati mai multe astfel de articole pentru incepatori, cum sa setezi adrese de email, forwarding, autoresponse si altele..

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.