PaaS

Ce reprezinta PaaS?

Ce reprezinta PaaS?
PaaS este abrevierea utilizată în general pentru conceptul de Platformă ca și Serviciu, o categorie de cloud computing care oferă o platformă și mediul necesar furnizorilor din domeniu, pentru a permite crearea și dezvoltarea de aplicații și servicii pe internet. Serviciile PaaS sunt găzduite în cloud, și accesate de către utilizatori pur și simplu prin intermediul unui browser.
Platforma ca și serviciu permite utilizatorilor săi să creeze aplicații software folosind instrumentele asigurate de către furnizor.
Serviciile PaaS pot consta din caracteristici preconfigurate la care clienții se pot abona, sau acestia pot alege să includă caracteristicile de care au nevoie, cele care îndeplinesc cerințele lor, și să renunțe la cele inutile. În consecință, pachetele PaaS pot varia de la simple oferte de cadre “point-and-click”, caz în care nu este necesară nici o expertiză în ce priveste găzduirea, până la furnizarea întregii infrastructuri cu opțiunile necesare unor dezvoltări avansate.

Infrastructura și aplicațiile sunt gestionate pentru client, fiind disponibil și suportul necesar. Serviciile sunt actualizate în mod constant prin actualizarea caracteristicilor existente și adăugarea unor caracteristici suplimentare. Furnizorii de servicii PaaS pot asista dezvoltatorii din momentul conceperii ideilor până la dezvoltarea aplicațiilor în toate fazele ei, inclusiv în testarea și implementarea acestora. Toate acestea se realizează printr-un mecanism gestionat.

La fel ca și în cazul majorității ofertelor cloud, serviciile PaaS se plătesc în baza unui abonament, clienții plătind în cele din urmă doar pentru ceea ce folosesc. În acelaș timp aceștia beneficiază de economiile care decurg din partajarea infrastructurii fizice între utilizatori, rezultând în general costuri mai mici.


Câteva dintre componentele și caracteristicile care pot fi incluse într-o ofertă PaaS:
– Sistem de operare
– Medii pentru scripturi “server-site”
– Sistem de gestionare a bazelor de date
– Software pentru Server
– Servicii suport
– Stocare
– Acces la rețea
– Instrumente pentru proiectare și dezvoltare
– Găzduire
Pot beneficia de servicii PaaS atât dezvoltatori de software sau web cât și intreprinderile din alte domenii.
Dezvoltatorii pot beneficia de avantajele soluțiilor PaaS atunci când este vorba despre dezvoltarea unei aplicații care urmează să fie oferită pe internet, dar si în cazul dezvoltării unui software care urmează să se vânda “la cutie” (“out of the box”).
Spre exemplu:
1. Dezvoltatorii web pot utiliza medii individuale PaaS în fiecare etapă a procesului de dezvoltare, testare, și în cele din urmă găzduire a site-urilor
2. Intreprinderile care dezvoltă propriile soluții software pot utiliza Platforma ca și Serviciu în special pentru a crea medii distincte și restrictionate de dezvoltare și testare

Găsiti în cele ce urmează câteva dintre beneficiile PaaS pentru dezvoltatorii de aplicații:
– Nu trebuie să investească în infrastructura fizică; “închirierea” infrastructurii virtuale prezintă atât beneficii practice cât și de cost
Ei nu mai au nevoie să achiziționeze hardware-ul necesar în mod normal și să angajeze resurse pentru gestionarea acestuia, acest lucru permitându-le acestora să se concentreze doar pe partea de dezvoltare aplicații. Mai mult decât atât, este necesară doar închirierea resurselor necesare la un moment dat, evitându-se astfel investiții mari în capacități fixe neutilizate în mod curent și astfel irosite.
– Dezvoltarea unor aplicații sau pagini web poate fi posibilă și pentru ‘non-experți’
Unele oferte PaaS permit oricărei persoane doritoare să dezvolte o aplicație. Acest lucru se poate face pur și simplu prin intermediul unui browser oarecare utilizând funcționalități dintr-un singur click. Un exemplu proeminent de acest tip sunt soluțiile software open source WordPress.
– Flexibilitate
Clienții serviciilor PaaS pot avea control asupra instrumentelor care sunt instalate în interiorul platformelor proprii, dar pot crea și platforme care să corespunda unor cerințe specifice. Ei pot selecta și alege caracteristicile necesare în orice moment.
– Adaptabilitate
Caracteristicile serviciilor PaaS pot fi modificate în cazul în care împrejurările impun ajustari.
– Posibilitate de conlucrare din diferite locații
Având în vedere că singurele lucruri necesare din partea dezvoltatorilor, a clienților de servicii PaaS, sunt o conexiune la internet și un browser, aceștia pot conlucra la dezvoltarea aceleiași aplicații din mai multe locații simultan.
– Securitate
Securitatea este furnizată, inclusiv securitatea datelor, backup-ul și recuperarea datelor.
Succint, o oferta PaaS furnizează mediul de operare pentru dezvoltare de aplicații. Cu alte cuvinte, asigură arhitectura și infrastructura generală necesară pentru a susține dezvoltarea de aplicații.
Serviciile PaaS includ rețelele, stocarea, software-ul de baza și serviciile de management a resurselor. În concluzie, PaaS poate fi considerată o soluție ideală pentru dezvoltarea de aplicații destinate web-ului, dispozitivelor mobile și calculatoarelor de tip desktop sau laptop.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.