Cum se creaza si cum se foloseste un Cron Job ?

In sistemele UNIX, (din care face parte si distributia Linux care ruleaza pe toate serverele Claus Web) un cron este un job scheduler care permite executarea unor actiuni la un moment dat in timp. Actiunile sunt definite ├«n general prin scripturi ╚Öi sunt rulate de cron la intervale regulate, setate de utilizator . Este folosit in principal pentru a administrarea sistemului, ├«ns─â poate fi folosit ╚Öi pentru activit─â╚Ťi generale precum conectarea la Internet sau desc─ârcarea emailurilor.
Este un organizator de procese care ne usureaza mult munca, daca este folosit in mod corect. Ne ajuta sa rulam periodic programe la anumite ore din zi : importuri, exporturi, sincronizari intre baze de date, actualizarea stocurilor, actualizare unor componente, blocarea sau deblocarea accesului, si multe altele.

Optiunea Cron jobs, din meniul Advanced din contul dumneavoastra de cPanel, va permite sa creati aceste cron joburi si sa rulati anumite comenzi sau scripturi la intervale stabilite. De exemplu puteti seta un cron job sa va stearga fisierele temporare in fiecare weekend sau sa va actualizeze stocurile odata pe luna.

Folosind interfata standard cPanel se urmeaza urmatorii pasi:

Setati prima data o adresa de mail pe care doriti sa fiti notificat cand se executa un cron job de la Cron Email, in campul aferent. Apasati pe butonul Update.
Implicit veti avea disponibil primul formular, la Add New Cron Job. Daca nu veti opta pentru setarile Standard, unde puteti alege cateva presetari din cele mai des folosite : odata la 5 minute, odata pe ora, saptamanal; veti avea 5 optiuni cu care veti putea seta frecventa rularii cron job-ului. Selectati valoarea dorita din fiecare casuta.
Dupa aceea, in casuta de langa Command: veti introduce comanda sau calea catre script-ul care doriti sa il rulati. Forma pe care o va avea acest text este :

php /home/EXEMPLU/public_html/Cron.php

Apoi faceti click pe butonul Add New Cron Job pentru a creea inregistrarea pe server. Veti primi un mesaj de confirmare pe fond verde. Puteti oricand sa modificati cron job-ul daca dati click pe butonul Edit sau sa il stergeti daca dati click pe Delete.

Las─â un r─âspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.